اهمیت نگرش

اهمیت نگرش در موفقیت

چرا برخی افراد در هر زمینه ای که فعالیت می‌کنند، موفق می شوند اما برخی دیگر با وجود استعداد آشکار نمی‌توانند حتی درخششی کمرنگ از خود نشان دهند؟

تحقیقات نشان می‌دهد که نحوه نگرش افراد نسبت به توانایی‌شان واقعاً اهمیت دارد.

بیشتر کسانی که به موفقیت رسیده‌اند، برای رسیدن به آن بسیار سخت کار کرده‌اند. به بسیاری از آنها گفته شده بود که هرگز به جایی نخواهند رسید. اما آنها باور داشتند که می‌توانند موفق شوند، و سخت کار کردند تا این اتفاق بیفتد.

ذهنیت ثابت یا رشد؟

دو رویکرد برای نگاه به هوش و استعداد وجود دارد:

استعداد ثابت یا ذاتی است، بدین معنی که، ما با سطحی از استعداد متولد می‌شویم و نمی‌توانیم آن را تغییر دهیم. این نگرش، ذهنیت ثابت نامیده می‌شود.
ما می‌توانیم استعداد خود را از طریق کار سخت و تلاش توسعه دهیم. این نگرش، ذهنیت رشد نام دارد.

این دو باور متفاوت منجر به رفتارهای متفاوتی می‌شوند و نتایج متفاوتی نیز به همراه دارند. به عنوان مثال تجربه نشان داده شده است که دانش‌آموزانی که ذهنیت رشد دارند، با گذشت زمان نمراتشان بهبود می‌یابد. اما کسانی که معتقد بودند هوش آنها ذاتی است، چنین نبودند، در واقع نمرات آنها در طول زمان بدتر شد.
داشتن ذهنیت رشد (باور به اینکه شما کنترل استعداد خود را در دست دارید و می‌توانید یاد بگیرید و بهبود پیدا کنید) کلید موفقیت است.

بله، کار سخت، تلاش و پشتکار همگی مهم هستند، اما به اندازه داشتن آن باور اصلی مبنی بر اینکه شما کنترل سرنوشت خود را در دست دارید، مهم نیستند.

این دلیلی است که هرگز نباید کودکان را با صحبت درباره استعدادشان تحسین کرد، بلکه باید تلاشی را که انجام داده‌اند و میزان یادگیری و توسعه استعدادشان از طریق آن فعالیت توصیف کرد.

نگویید: “کارت عالی بود. تو واقعا در ریاضیات خوبی.”

بگویید: “عالی بود. تلاش زیادی کردی و نگاه کن چقدر خوب انجام دادی.”

مهم است که فرایند را تحسین کنیم، نه استعداد یا توانایی را.

این مفهوم را می‌توان به محیط کار و مدیریت نیز تعمیم داد. 

در محیط کار نیز به جای تمرکز بر روی استعدادها و توانایی‌های ذاتی افراد، باید فرایند کار و تلاشی را که افراد انجام می‌دهند، مد نظر قرار داد.

مدیران باید به جای تحسین استعدادهای طبیعی پرسنل، رویکرد و فرایند کاری آنها را مورد تشویق قرار دهند. به عنوان مثال به جای اینکه بگویند “تو خیلی با استعداد هستی” باید بگویند “کار بسیار خوبی انجام دادی و در این پروژه تلاش زیادی کردی.”

چنین رویکردی باعث تقویت ذهنیت رشد و انگیزه بیشتر در پرسنل می‌شود و آنها را تشویق می‌کند تا بیشتر تلاش کنند و رشد کنند.

برای توضیح بیشتر این موضوع، چند نکته از منابع معتبر ارائه می‌کنم:

تحقیقات نشان داده است که ستایش فرایند به جای توانایی، انگیزه درونی و عملکرد بهتری را در افراد ایجاد می‌کند (Dweck, 2006).
ستایش فرایند موجب می‌شود افراد در برابر شکست مقاوم‌تر شوند و چالش‌ها را فرصتی برای یادگیری ببینند (Mueller & Dweck, 1998).
مدیرانی که رویکرد رشد دارند، کارکنان را تشویق می‌کنند تا اشتباهات‌شان را بپذیرند و از آنها یاد بگیرند (Heslin et al., 2006).
سبک رهبری مبتنی بر رشد، با رضایت شغلی و عملکرد بالاتر کارکنان مرتبط است (Heslin et al., 2006).
مدیرانی که کارکنان را بر اساس تلاش و پیشرفت‌شان ارزیابی می‌کنند، فرهنگ مثبت‌تری را ایجاد می‌کنند (Dweck, 2006).

چند مثال واقعی و کاربردی از این موضوع در محیط کار

چند مثال واقعی و کاربردی از این موضوع در محیط کار
مدیری در ارزیابی عملکرد سالیانه یکی از کارمندانش به جای تمرکز روی نتایج کاری او، روی تلاش و پشتکاری که در طول سال به خرج داده تمرکز می‌کند و او را برای پیگیری اهداف چالش‌برانگیز تشویق می‌کند.
مدیر پروژه‌ای به جای سرزنش یکی از اعضای تیم برای اشتباهی که منجر به تاخیر پروژه شده، از او می‌خواهد درس‌های آموخته شده از این اشتباه را با بقیه‌ی تیم به اشتراک بگذارد تا همگی از آن بیاموزند.
یک مدیر ارشد به جای تمرکز روی استعدادهای ذاتی کارمندان، آنها را بر اساس تلاشی که برای بهبود مهارت‌هایشان می‌کنند، ارتقا می‌دهد و پاداش می‌دهد.
یک مدیر عملکرد ضعیف یکی از کارمندان را به عنوان فرصتی برای بهبود و رشد او می‌بیند و با ارائه بازخورد سازنده، او را تشویق به تلاش بیشتر می‌کند.

چند نمونه از شرکت‌های معروفی که از رویکرد رشد (growth mindset) در مدیریت و فرهنگ سازمانی خود استفاده می‌کنند:

– شرکت تسلا ماسک؛ تشویق یادگیری مستمر، ریسک‌پذیری و اشتباه کردن بدون ترس از شکست (منبع: Business Insider)

– شرکت اینتل؛ تشویق کارکنان به چالش کشیدن یکدیگر به شیوه‌ای سازنده (منبع: Forbes) 

– شرکت آمازون؛ ارزیابی کارکنان بر اساس تمرکز بر مشتری و یادگیری، نه نتایج (منبع: CNBC)

– شرکت نتفلیکس؛ فرهنگ بازخورد مستقیم و صادقانه برای رشد مداوم (منبع: Netflix Culture Memo)

– شرکت اپل؛ تأکید بر یادگیری مادام‌العمر و رشد درون‌سازمانی (منبع: HR Technologist)

نگرش در عمل

افراد با این دو نوع نگرش، واقعاً به شیوه‌های متفاوتی فکر می‌کنند و به اطلاعات نیز واکنش‌های متفاوتی نشان می‌دهند. 

به طور خاص، آنها به اطلاعات مربوط به عملکردشان واکنش‌های متفاوتی دارند.

در افرادی با نگرش ثابت، مغز زمانی که اطلاعاتی دربارهٔ اینکه چقدر خوب عمل کرده‌اند، مانند نتایج آزمون یا نمرات، دریافت می‌کنند، بیشترین فعالیت را دارد.

اما در افرادی با نگرش رشد، مغز زمانی که به آنها گفته می‌شود چگونه می‌توانند بهبود پیدا کنند، بیشترین فعالیت را دارد.

این دو رویکرد کاملاً متفاوت هستند: از “من چطور عمل کردم؟” تا “برای بار بعد چطور می‌توانم بهتر عمل کنم؟”

یکی مربوط به این است که دیگران چطور فرد را ارزیابی می‌کنند و دیگری مربوط به اینکه فرد چطور می‌تواند یاد بگیرد. می‌توان دید کدام یک احتمالاً منجر به نتایج بهتری در آینده می‌شود.

نمایش نگرش‌ها در عمل: لاک‌پشت و خرگوش

داستان لاک‌پشت و خرگوش را به یاد دارید؟ 

خرگوش آنقدر مطمئن بود که برنده می‌شود که در حین مسابقه خوابید!

اما لاک‌پشت فقط به آرامی حرکت می‌کرد و ادامه می‌داد، همیشه فکر می‌کرد شانس برنده شدن دارد. وقتی خرگوش بیدار شد، تند شروع به دویدن کرد اما دیگر خیلی دیر بود: لاک‌پشت برنده شده بود.

خرگوش نگرش ثابت داشت. او باور داشت که توانایی ذاتی‌اش همیشه باعث می‌شود هر کاری که انجام می‌دهد برنده شود. 

اما لاک‌پشت نگرش رشد داشت. او باور داشت که باید سخت کار کند و ادامه دهد تا برنده شود. همچنین از شکست نمی‌ترسید وگرنه هرگز قبول نمی‌کرد با خرگوش مسابقه دهد.

مواجهه با مشکلات

این نگرش‌ها باعث می‌شوند افراد به شیوه‌های متفاوتی با مشکلات برخورد کنند.

افرادی با نگرش ثابت از مشکلات بسیار ناامید می‌شوند، چون مشکلات باور آنها را به توانایی‌شان خدشه‌دار می‌کند. آنها معمولاً بی‌علاقه می‌شوند و دست از تلاش می‌کشند. 

اما افرادی با نگرش رشد، مشکل را فرصتی برای یادگیری می‌بینند. آنها معمولاً تلاش بیشتری می‌کنند تا مشکل را حل کنند.

“زمانی که باور کنیم موفقیت به سطح توانایی ذاتی ما بستگی دارد، در برابر مشکلات شکننده خواهیم بود.”

نوروپلاستیسیته (Neuroplasticity)

می‌دانستید مغز می‌تواند تغییر کند؟

خبر خوب این است که می‌توانید نگرش خود را تغییر دهید. 

علوم اعصاب(Neuroscience) نشان می‌دهد که مغز ما حتی به عنوان بزرگسال نیز همچنان در حال توسعه و تغییر است. سگ پیر هم واقعاً می‌تواند حرکات جدید یاد بگیرد.

مغز در واقع شبیه پلاستیک است و می‌تواند با گذشت زمان شکل جدیدی پیدا کند و مسیرهای عصبی جدیدی ایجاد کند. این موضوع باعث شده دانشمندان علوم اعصاب آن را نوروپلاستیسیته(neuroplasticity) بنامند.

این مسیرهای عصبی با انجام دادن یا فکر کردن به چیزهای خاص توسعه می‌یابند. چیزهایی که ما بیشتر انجام می‌دهیم یا می‌گوییم، به عنوان عادت در مغز ما سخت‌افزاری(hard-wired
) و یا به عبارتی نهادینه می‌شوند. این‌ها مسیرهای مشخصی در مغز ایجاد می‌کنند که استفاده از آن‌ها آسان‌تر می‌شود. 

اما هنوز هم می‌توانید آن‌ها را تغییر دهید. اولین قدم این است که متوجه شوید نیاز به تغییر دارید، سپس مغز خود را در مهارت جدید تربیت کنید. تصور این یادگیری به عنوان یک چرخه می‌تواند مفید باشد که در صفحه ما درباره مربی‌گری بیشتر توضیح داده شده است.

سه راهکار اصلی برای توسعه نگرش رشد (growth mindset)

شما نیاز دارید درک کنید که نگرش رشد نه تنها خوب است، بلکه توسط علم نیز تأیید شده است. به عبارت دیگر، شما نیاز دارید متعهد به توسعه نگرش رشد باشید. 

شما می‌توانید یاد بگیرید و به دیگران نیز آموزش دهید که چگونه با پذیرش نگرش رشد، توانایی‌های خود را توسعه دهند و بهبود بخشند. این به شما کمک می‌کند کنترل زندگی خود را به دست بگیرید و توانمند شوید. تحقیقات نشان داده است که افراد با حس کنترلِ بیشتر، عملکردی به مراتب بهتر در زندگیِ خود دارند. این چرخه‌ای مثبت است که با افزایش حس توانمندی، میل به تلاش و پیشرفت را نیز در فرد تقویت می‌کند.

به صدای نگرش ثابت خود گوش دهید. وقتی آن صدای انتقادی کوچک در سرتان را شنیدید که می‌گوید نمی‌توانید کاری را انجام دهید، با رویکرد نگرش رشد به آن پاسخ دهید و بگویید می‌توانید یاد بگیرید.

فکر و نگرش ما، دنیای ما را می‌سازد!

شاید فکر کنید که نگرش فقط برای یادگیریِ مهارت‌های جدید مهم است، اما اینطور نیست. نگرش و دیدگاه ما، مثل یه عینک رنگی، روی طرز فکر ما در موردِ همه چیز، از مسائلِ ساده تا اتفاقاتِ مهم زندگی، تأثیر می‌گذارد.

مثالی ساده:

فرض کنید دو نفر به یک تابلوی نقاشی نگاه می‌کنند. یک نفر با دیدِ مثبت و نگاهِ زیبایی‌شناسانه، نقاشی را تحسین می‌کند و از ظرافتِ آن لذت می‌برد. اما شخصِ دیگر با دیدِ منفی، فقط ایراداتِ نقاشی را می‌بیند و از آن لذت نمی‌برد.

پس نگرشِ ما، مثل یه فیلتر عمل می‌کند و دنیایِ ما را می‌سازد.

به عنوان مثال دیگر، نگرش رشد می‌تواند به بهبودی شما از بیماری کمک کند زیرا باور دارید که می‌توانید کاری در مورد آن بیماری انجام دهید. آنها می‌توانند به موفقیت شما در ورزش، کار و رشد و توسعه روابطتان کمک کنند.

پرورش نگرش رشد ممکن است مهمترین کاری باشد که تاکنون برای دستیابی به موفقیت انجام داده‌اید.

خلاصه مهمترین نکات

– دو نوع نگرش اصلی وجود دارد: نگرش ثابت که بر استعداد ذاتی تأکید می‌کند و نگرش رشد که بر قابلیت یادگیری و توسعه تمرکز دارد.

– افراد با نگرش رشد در برابر مشکلات مقاوم‌تر هستند و آن‌ها را فرصتی برای یادگیری می‌بینند.

– تحقیقات نشان می‌دهد نگرش رشد با انگیزه درونی، عملکرد بهتر و رضایت بیشتر در افراد مرتبط است.

– می‌توان نگرش خود را تغییر داد زیرا مغز انعطاف‌پذیر است و عادت‌های جدید را می‌پذیرد.

– نگرش رشد در تمام جنبه‌های زندگی از جمله یادگیری، کار، روابط و سلامتی مفید است.

– پرورش نگرش رشد می‌تواند مهم‌ترین کاری باشد که برای موفقیت انجام می‌دهیم.

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *